Smaki w Chorwacji

oliwki na drzewie

Wybierając się do Chorwacji z pewnością nie będziemy głodni. Tamtejsza kuchnia jest na tyle smaczna i różnorodna, że nie sposób się jej oprzeć. Oczywiście w większości typowo turystycznych miejscowości spotkać można tzw. jedzenie uniwersalne, obecne w każdych nadmorskich miejscowościach. Będąc jednak w Chorwacji nie można nie spróbować miejscowej kuchni. Dla wielu turystów niektóre potrawy mogą być naprawdę dość dużym wyzwaniem. Kuchnia w Chorwacji jest bardzo urozmaicona. W zależności od tego, w jakim rejonie się znajdujemy, może być ona inna. W miejscowościach leżących nad morzem panuje raczej kuchnia śródziemnomorska. Dominują w niej ryby i wszelkie owoce morza. Turyści bardzo chwalą sobie różne przekąski, łowione niemal na ich oczach. Podstawą jest jednak to, by było zawsze świeżo i zdrowo. W miejscowościach turystycznych raczej nie ma co się martwić o to. Ruch jest tak duży, że całkowitym przypadkiem byłoby dostanie czegoś, co już nie nadawałoby się do zjedzenia. W większości knajpek i restauracji panuje kuchnia lekka, głównie włoska, co zapewne wynika z tego, że Chorwacja przez długi okres była pod panowaniem weneckim. Nie pozostało to więc bez wpływu na pokolenia. Podkreślić jednak trzeba, że jest to też kuchnia, którą turyści bardzo lubią. Niemniej czasem zamiast pizzy czy makaronów, warto spróbować czegoś typowo miejscowego. Bez wątpienia taką potrawą będą wszelkie gulasze, ale też sprzedawany na każdym kroku owczy ser. Specjalnością Chorwacji jest także specjalnie przygotowywana szynka- najpierw suszona, a następnie wędzona. Jest to naprawdę wielki przysmak, który należy skosztować. Tego typu jedzenie jest prawdziwym hitem wśród turystów. Wielu też wówczas tam miało okazję poznać smak dopiero co złowionego i zgrilowanego kalmara czy ośmiornic. W kuchni chorwackiej dużo miejsca zajmują także owoce i warzywa. Ilość sałatek i surówek może przyprawiać o ból głowy. Nie można zapomnieć o mięsie, które w Chorwacji stanowi podstawę wielu dań. Najczęściej przyrządzane jest ono na ostro i podawane wprost z grilla. Przysmakiem przyjezdnych są specjalne szaszłyki z wieprzowiny oraz różne inne mięsa podane z dużą ilością cebuli i świeżych ziół. Oczywiście nie można zapomnieć o tym, by popić to typowo chorwackim winem.



Możliwość komentowania została wyłączona.